Jan-Geert van Rosmalen, 35 jaar, Vught
Ondernemer, chef-kok en mede-eigenaar restaurant Nom Nom
“Als je eenmaal van het ondernemerschap geproefd hebt, wil je steeds nieuwe uitdagingen aangaan. Althans ik wel.”
Het ondernemen begon voor Jan-Geert door het openen van restaurant Nom Nom met zijn compagnon Debbie de Noorlander. We ontmoeten elkaar ook daar voor het interview. Het is een zonnige dag dus het terras zit goed vol, frisse salades worden geserveerd en gasten tappen hun eigen citroenwater bij de boom midden op het terras.
Nom Nom werd eind 2014 geopend en is sindsdien een razend succes in de binnenstad van Den Bosch. Je kunt er je eigen avond ‘samenstellen’ vanwege de ruime keuze uit verschillende menu’s. “Het is eigenlijk driedelig: je kunt van de kaart bestellen, die is vrij klein en wisselt vier keer per jaar, maar je kunt ook voor de tapas gaan, die staan elke dag op de borden geschreven en wisselen dagelijks. Of je kunt een verrassingsmenuutje eten,” legt Jan-Geert uit.
Jonge Jan-Geert
“Als kind was ik heel druk, echt mega druk. Ik was zo’n jongen die de klas werd uitgezet.” Volgens Jan-Geert ben je voor het ondernemen in de wieg gelegd of niet. “Je moet er veel voor laten en heel hard werken. Als we dicht zijn, sta ik hier vaak te klussen of ben ik thuis nieuwe gerechten aan het uitwerken. Zelfs terwijl wij hier zitten ben ik alweer aan het bedenken hoe we bepaalde dingen kunnen aanpakken of vernieuwen. Dat is waarschijnlijk wel typerend voor mijn ‘drukte’.”
Passie
“Ik ben begonnen met koken als bijbaantje toen ik 15 jaar was en dat heb ik altijd aangehouden, ook tijdens mijn studie.“ Daarna heeft hij verschillende HBO studies gevolgd, maar hij merkte al snel dat die studies het niet helemaal waren. Hij stelde zichzelf de vraag: waar word ik écht gelukkig van? “Ik wil met mensen werken en iets voor hen betekenen. Dat is altijd zo geweest. Toen heb ik de keuze gemaakt om echt te gaan koken, fulltime. Al snel wilde ik nog een stap verder zetten: ik wil een eigen zaak beginnen. Ik ben gewoon mijn passie achterna gegaan.”
Eigen plek
Jan-Geert vertelt over zijn taak binnen Nom Nom: “Ik houd me bezig met de culinaire inhoud van Nom Nom. Dat betekent dat ik de menu’s samenstel en bepaal wat er in de keuken komt.” Hij en Debbie bedachten het concept voor Nom Nom samen. Jan-Geert vindt gezond (uit) eten erg belangrijk en vond dat dit in Den Bosch op te weinig plekken kon. Hij heeft zich laten inspireren door verschillende restaurants in Amsterdam en Berlijn. “Met mijn filosofie vanuit de keuken, ben ik met Debbie gaan brainstormen en hebben we nagedacht over de vormgeving daarvan. Debbie is van de aankleding. Zij denkt na over de uitstraling en hoe bijvoorbeeld ons terras er leuk en uitnodigend uit kan zien. Daarnaast kan ze sfeer maken, dat is haar kracht. We hebben daarmee onze krachten gebundeld. “
Overtuigend
“Ik ben echt van mening dat mensen gezonder moeten gaan eten. Dat was één van mijn hoofdredenen om Nom Nom te starten en ik zag dat er hier in Den Bosch vraag naar was. Dus niet zozeer vanuit commercieel oogpunt, het kwam echt vanuit mijn gevoel dat ik dit moet aanbieden.” Het gaat Jan-Geert niet ‘zomaar’ om gezonder eten. Het is een persoonlijke drijfveer waar hij volledig achter staat. “Zo hebben we ook bewust gekozen om geen frituur te nemen bijvoorbeeld. In de eerste maanden kreeg ik nog wel eens een sneer naar m’n hoofd: ‘waarom geen frituur?!’ Dan ben je wel vernieuwend bezig, als je geen frituur hebt in Den Bosch. Daarnaast dachten in het begin veel Bosschenaren dat het een ‘geitenwollen sokken-restaurant’ zou worden, omdat wij veel communiceerden over ons biologisch eten. Totdat steeds meer mensen hier kwamen eten en merkten dat er niks ‘geitenwollen sok’ is aan Nom Nom. Dat was even lastig, maar ik sta zo achter dit concept dat ik niet van plan was (en ben) iets te veranderen. Omdat ik wist dat het ging slagen.”
Vooruit
Stilzitten kan Jan-Geert niet zo goed, letterlijk en figuurlijk. “Als ondernemer moet je stappen maken. Ik ben wel een denker, ik ben veel bezig met creativiteit en concepten bedenken. Misschien willen we nog wel een zaak openen, alleen dan met een ander concept. Wat en hoe precies weet ik nog niet. Ik heb in ieder geval nog genoeg dromen.”
Tekst: Nina Hawinkels
Fotografie: Heske Knoppers
Meer #ruimdenkers op de projectpagina en het Facebookalbum van RUIM.