We gaan op pad naar de Drie Mollen. Dit is de nieuwe naam voor het voormalige gebouw van het Europees Ceramisch Werk Centrum en hierin zijn momenteel vele creatief ondernemers gevestigd, waaronder het bedrijf Basecamp Games. Je zou dit bedrijf kunnen kennen van rock opera game Karmaflow. Ivo van Dijk is de eigenaar. Hij ontvangt ons in zijn bedrijf. Wat mij meteen opvalt zijn de vele beeldschermen die er op de werkplekken staan, gemiddeld 3 per persoon. Achterin de ruimte staat een grote tafel. Daar nemen we plaats.
—
„Vertel, Ivo, waar kunnen we jou van kennen?”
„Ik run een bedrijf genaamd Basecamp Games. Wij maken toegepaste en real life games voor de gezondheidszorg en educatie. De real life games vinden plaats in fysieke ruimtes, denk daarbij aan escape rooms.
Ik loop al een tijdje in het culturele circuit van Den Bosch te porren. In Theater aan de Parade heb ik de rock opera game Karmaflow georganiseerd en ook Oetelpop. Ik heb voor Typisch Den Bosch gewerkt en momenteel doe ik mee aan de Bosch Parade. Ooh, en ik heb daarvoor met bandje door Europa getoerd.”
„Dat heb je helder omschreven. Wat zijn jouw drijfveren achter dit alles?”
„Die zijn door de jaren heen wel veranderd, door groei als mens. Ik wil graag organiseren en mensen faciliteren te excelleren in hun eigen discipline. Bij de toegepaste games wil ik dat het bijdraagt aan de maatschappij en aan levenskwaliteit van mensen. Dat ben ik steeds belangrijker gaan vinden. Daarvoor was het mijn muziek die het belangrijkste was. Vandaar de stap van entertainment games naar toegepaste games.”
„Vandaar dat je wil werken voor de gezondheidszorg en educatie?”
„Ja, inderdaad. We zijn nu een app aan het maken over seksuele gezondheid, die ook de sociale handelingen belicht en waarin wordt geleerd wat grenzen zijn.”
„Als je zo duidelijk voor ogen hebt voor welke sector je wilt werken, doe je dan ook acquisitie?”
„Jazeker! Zo hebben wij de stap naar de GGZ gezet met het verhaal dat we een jong, toegepaste games ontwikkel bedrijf zijn en met kennispartners samen nieuwe producten willen maken. Samen problemen identificeren, samen onderzoeken en samen maken.
We zijn aan het investeren in langdurige samen met bijv. GGD en GGZ. Als game ontwikkelaar heb je gegevens nodig, data, om in de game te verwerken. Zij zijn onze kennis partners.”
„Even een heel andere vraag: hoe was je als kind?”
„Ik heb altijd al, vanaf 6 jaar oud, getekend, geschilderd en bordspellen gemaakt. Ik was verslingerd aan het spelen op de Nintendo. Vanaf ongeveer mijn 12e ben ik meer muziek gaan maken.
Ik kon mezelf altijd al verliezen in iets bedenken en maken. Ik dacht hele groepsspellen uit die de kinderen uit de wijk speelden. Ik ‘verkocht’ als het ware een idee waarin iedereen dan mee ging. Soms had ik de ambitie het heel groot te maken. Toen ik mijn gitaar oppakte wist ik dat ik voor volle zalen wilde spelen. Eerst samen met een vriend en later met de band is dat gelukt. Ik had heel duidelijk een doel voor ogen, kostte wat kost.”
„Wat voor opleidingen gedaan?”
„Na het vwo heb ik eerst de School Of Audio Engineering gedaan en ben daarna Music Management in Tilburg gaan studeren. Een docent van daar stimuleerde ons (mij en mijn vriend) in het eerste jaar van die studie om de focus helemaal op de band te leggen. Toen heb ik mij een paar jaar gefocust op de band en een toffe rock opera opgezet in Vredenburg Leidsche Rijn. Ik was de componist en de drummer van de band. Na die rock opera begon de band een beetje uit elkaar te vallen en zijn we gestopt.
Vervolgens ben ik Compositie voor Media aan de HKU in Hilversum gaan studeren en ben 2 jaar geleden afgestudeerd. Hierin kwamen mijn passies, games en muziek, samen. Toen ik daar binnen kwam wist ik al: ik wil muziek voor games gaan maken. Daar heb ik toen alles voor gedaan, om dat te realiseren. Na 2 jaar ontstond het idee om een rock opera game te gaan maken.”
„Heb je dat altijd, van het ene idee in het andere?”
„Ja, dat heb ik altijd wel. Maar na een project heb ik ook altijd een cool down periode nodig, waarin ik de tijd heb alles weer scherp te stellen en nieuwe plannen te formuleren. Bezinning: wat vind ik leuk? waar wil ik mij nu op richten?”
„Je had tijdens je studies al van alles georganiseerd. Op welk moment werd je ondernemer, hoe werd je ondernemer?”
„Dat ben ik altijd al wel een beetje geweest. Ik was altijd al bezig met voor mezelf werk te creëren. Met de bandjes was ik degene die de shirtjes regelde, de optredens, festivalletjes, het runnen van de band. Ik had een boekingskantoortje, ik had een vof’s met de bands, een stichting. De rock opera was de eerste echte grote klus als bedrijf.
De ondernemers geest, die heb ik van mijn vader. Hij is gestart als stratenmaker en heeft uiteindelijk een bedrijf van meer dan 100 werknemers opgezet.
Ik merk nu dat alle skills, die ik gaandeweg heb geleerd, zijn in te zetten in het bedrijf dat ik nu heb.”
„Wat zijn voor jou de voordelen en nadelen van het ondernemerschap?”
„Nu ben ik geen zelfstandige meer, maar ik heb mensen in loondienst en ben ik zoals ze dat dan noemen directeur. De voordelen zijn zelf je koers kunnen bepalen, je eigen passie najagen, niet als loonslaaf van 9 tot 5 werken en ook niet in de file hoeven te staan. Ik ben teveel een spring in het veld en wil dat mensen ook flexibel zijn. Dit is voor mij vrijheid: dat kleine deeltje van het leven dat ik zelf bepaal, om te kunnen genieten van het leven tijdens het werk alsof het vrije tijd is.”
„En de nadelen?”
„Rompslomp, administratie, verzekeringen, rekening houden met liquiditeit. Verantwoordelijkheden die ik erbij moet nemen, maar die ik niet leuk vind om mee bezig te zijn. Die werkzaamheden neem ik op de koop toe en het is ook een kwestie van alles in 1x goed regelen en dan loopt ook dat wel.”
„Brengt het stress met zich mee?”
„Ja, natuurlijk! Want door mensen in loondienst te nemen neem ik ook verantwoordelijkheid. Dat neem ik heel serieus en daardoor levert dat soms ook stress op. Ik draag verantwoording voor de mensen die voor mij werken.”
„Hoe zorg je ervoor dat je ontstresst? Want met een eigen bedrijf kun je altijd werken.”
„Ik probeer de leuke dingen van mijn bedrijf te bewaren, de leuke klusjes afwisselen met de minder leuke. Als een project wordt afgerond nemen we met z’n allen even wat gas terug en gaan wat leuke dingen samen doen. Ik ga graag wandelen met mijn vriendin en de hond, in het bos of op het strand of een avondje kaarten met vrienden.”
„Wat geeft je echt een kick?”
„Het gevoel van dat het lukt een groep mensen op éé lijn te krijgen en dat de weg naar het doel goed verloopt. Dat we eerst een idee hadden en dat nu aan het doen zijn.”
„Is er nu zo’n project aan de gang?”
„Ja. We zijn in een spannende fase. Ik ga naar Zuid Afrika verhuizen om daar een bedrijf op te zetten en klussen binnen te halen. We zijn nu desk research aan het doen en ik ben er pas naartoe geweest om field research te doen. Ik wil daar escape rooms opzetten.”
„Was dat vet?”
„Ja, dat was super leuk. en de mogelijkheden liggen er een stuk breder. Het loopt op een aantal vlakken zo’n 40 jaar achter op Europa en dat schept veel mogelijkheden voor ons. Plus het weer en het eten is er beter, en er is veel te doen.”
„Hoe kom je op Zuid Afrika?”
„Mijn ouders wonen daar al zo’n 11 jaar. Ik heb daar gepraat met content makers en uitgevers voor educatie en die waren heel enthousiast over toegepaste games en het digitaliseren van content. Er zijn een aantal partijen die dat met ons willen verkennen. Het educatieve veld is behoorlijk te verbeteren en bij de leerlingen is zoveel meer winst te behalen in wat ze kunnen leren.
Wij hebben zoveel middelen die daar opgepakt kunnen worden en daar zou zelfs het hele land een boost van kunnen krijgen.”
„Je drijfveer, kun je die samenvatten als: een betere wereld?”
„Klopt! De middelen / technologie zijn er. Er zijn zoveel gadgets zonder visie naar de toekomst toe. Ik wil eraan bijdragen dat, door de technologie met visie in te zetten, de mensen naar een hoger plan getild kunnen worden.”
„Dat is mooi! Tot slot heb ik nog één vraag waar we altijd mee afsluiten: wie kun je aanbevelen om over te schrijven?”
„Bart van Velzen. Hij is vooral organisator van evenementen rondom muziek: Duke Box, zit naast Jong Actief in de skate hal. En Jessica Balesta. Zij is theater schermster en bezig met het opzetten van lessen en workshop voor op scholen. Ze is een heel ambitieuze doordouwer.”
„Bedankt!”
Tekst: Roos Terra
Fotografie: Kiki de Bilde (check haar Facebook en website)
Meer #ruimdenkers op de projectpagina en het Facebookalbum van RUIM.